ورود و خروج شریک در تمامی شرکتها غیر از شرکت سهامی خاص صورت می گیرد و خروج و کاهش سرمایه طی چند مرحله زمانی صورت می گیرد که شخص یا اشخاص بنا به دلایلی دیگر تمایلی به ادامه همکاری باشرکت را نداشته باشند.
معمولا به دلایل زیر ورود و خروج اعضاء انجام می شود :
هنگامی که قرار است عضو جدیدی به شرکت وارد شود نوع مبادله سرمایه ای بین شرکاء می بایست مشخص شود و که میتواند به یکی از دو حالت زیر باشد:
الف) مبادله ای که میان اشخاص حقیقی صورت می گیرد و شریک جدید با شرکای قدیمی جایگزین می شود.
ب) مبادله ای که میان شریک جدید با شرکت رخ می دهد که این مبادله بین شخص حقیقی با شخص حقوقی شرکت می باشد.
نوع مبادله سرمایه بین شرکا خروج شریک از شرکت را مشخص می نماید که به دو شکل صورت می گیرد:
الف) فرد خروجی سهم الشرکه را از محل دارایی های شرکت دریافت نماید: این نوع از مبادله میان اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی صورت می گیرد و ملاک ثبت حسابداری ارزش ریالی و ارزش دفتری سرمایه می باشد.
ب)شریک خروجی سرمایه را به شرکای جدید واگذار نماید: اشخاص حقیقی این نوع از مبادله را انجام می دهند مبلغ ریالی مبادله را مد نظر قرار نداده و صرفا ارزش دفتری سرمایه مبادله شده رویدادها ثبت خواهد شد.
در شرکتهای با مسئولیت محدود ورود و خروج شرکاء به دو گونه انجام می شود
الف ) ورود و خروج از طریق نقل و انتقال سهم الشرکه: باید در مورد تنظیم صورتجلسه نقل و انتقال سهم الشرکه اقدام کرده و برای دریافت صلح نامه به یکی از دفترخانه های اسناد رسمی مراجعه نمایید،دفترخانه از اداره ثبت شرکتها و دارایی جهت دریافت صلح نامه استعلام گرفته و بعد از دریافت صلح نامه از دفترخانه باید صورتجلسه در اداره ثبت شرکتها ثبت شود.
ب) ورود و خروج شریک از طریق صورتجلسات افزایش و کاهش سرمایه : یکی از مواردی است که وقتی افزایش سرمایه صورتجلسه شد شخص جدید را به شرکا اضافه کرد و بعد از ثبت کاهش سرمایه در صورتجلسه شریک را خارج نمود.
در این صورت احتیاجی به مراجعه و یا استعلام از دارایی نخواهد بود.
در شرکت های سهامی خاص می توان سرمایه را افزایش داد و شریک جدید وارد کرد ولی نمیتوان شریکی را خارج کرد و یا سرمایه را کاهش داد.نقل و انتقال سهام در این شرکتها بهترین راه جهت ورود و خروج سهامداران می باشد.
جهت نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی خاص باید نخست صورتجلسه نقل و انتقال سهام تنظیم شده و پس از آن مفاصا حساب از دارایی که پرونده مالیاتی شرکت در آن تشکیل شده را دریافت کرد. ابتدا باید 4 درصد از سرمایه ای که انتقال می یابد را به اداره مالیات پرداخت کرد تا مفاصا حساب از دارایی را بتوان دریافت کرد.زمانی میتوان صورتجلسه را در اداره ثبت شرکتها ثبت کرد که مفاصا حساب دارایی اخذ شده باشد.