شرکت تضامنی یکی از پر سابقه ترین شرکت ها برای ثبت می باشد . شرکت تضامنی شرکتی است که بدون در نظر گرفتن نوع فعالیت آن تجاری محسوب می شود و شخصیت شرکاء در آن دارای اهمیت بسیار می باشد. که در این مقاله به تعریف این شرکت پرداخته شده است.
از آنجا که شرکت تضامنی شخصیت حقوقی دارد بنابراین باید یک نام برای ان در نظر گرفته شود.شرکتهای تضامنی باید دارای یک اسم مخصوص باشند.بنا به ماده ۱۱۷ قانون تجارت: عبارت شرکت تضامنی و نام دست کم یک نفر از شرکا می بایست در اسم شرکت تضامنی آورده شود در صورتیکه در نام شرکت تضامنی نتوان از نام تمامی شرکا استفاده کرد می بایست پس از نام یک شریک عبارت و شرکا یا برادران آورده شود.
در این نوع از شرکتها هر کدام از شرکا به میزان سهم الشرکه خود از سود شرکت بهره مند می شوند و در صورتی که شرکت دچار ضرر و زیان شود نیز به مقدار سهم الشرکه خود باید متقبل زیان وارده شوند. بنابراین هر یک از شرکا با توجه به سهم خود در شرکت از سود و زیان وارد شده بر شرکت بهره خواهند برد.این یکی از مواردی است که در شرکتنامهها هم قید می شود.
بنا به ماده 132 قانون تجارت در صورتی که شرکت دچار ضرر و زیان شود و به موجب آن از سهم الشرکه کاسته شود مادامیکه این کمبود جایگزین نشده باشد، نمیتوان سود شرکت را برای شرکا در نظر گرفت.شرکا نباید برای جبران ضررهای وارد شده سرمایه ای بیشتر از چیزی که در شرکتنامه آمده است را پرداخت نمایند.
شرکت های تضامنی دارای یک تا چند مدیر می تواند باشد.این مدیران از بین شرکای شرکت و یا خارج از اعضای گزینش خواهند شد.مطابق با شرکتنامه باید نسبت به انتخاب مدیر شرکت اقدام نمود. اگر شرکا در انتخاب شریک توافق آرا نداشته باشند نمیتوان برای تغییر مدیرتصمیم گرفت.در اینگونه موارد که در این صورت اگر اتفاق آراء شرکاء نباشد، دادگاه حکم خواهد داد و بر اساس حکم دادگاه و با ارائه ی دلیل میتوان برای تغییر مدیر شرکت تصمیم گرفت.چنانچه یک نفر از مدیران شرکت استعفا نماید، شرکت به کار خود ادامه می دهد و همچنان دایر خواهد بود. اداره ی شرکتهای تضامنی به طور کامل به مدیران شرکت سپرده شده است و کلیه ی اختیارات لازم به آنها داده شده است.غیر از اختیاراتی که بنا به تصمیمات اخذ شده به آنها داده نشده است.