برای آن که شرکت سهامی تاسیس و راه اندازی گردد تشکیل هیئتی به نام هیئت موسس از الزامات می باشد.لازم به توضیح می باشد که در شرکت های سهامی خاص تشکیل مجمع عمومی موسسین الزامی نمی باشد.تنها شرکت سهامی عام تشکیل آن را الزامی و ضروری دانسته است.ولی در عمل شرکت های سهامی خاص هم مجمع عمومی موسس را تشکیل می دهند.
موسسین و پذیره نویسان این مجوز را دارند تا در جلسه مجمع عمومی حاضر باشند و رای بدهند و هر سهم دارای یک رای می باشد.جلسه نخست به وسیله یک رئیس سنی که از بین حاضران انتخاب می شود اداره می گردد.پس از آن به انتخاب هیئت رئیسه مرکب از یک رئیس،یک منشی و دو نفر ناظر مبادرت می گردد.انتخاب به اکثریت نسبی صورت می گیرد.از بین موسسین و پذیره نویسان رئیس مجمع و ناظران انتخاب می شوند اما این امکان وجود دارد که منشی جلسه از بین آن ها نباشد.یکی از اجزای ضروری به منظور تشکیل شرکت سهامی عام مجمع عمومی موسس می باشد.این مجمع از اجتماع هر دو گروه سرمایه گذار،یعنی موسسین و پذیره نویسان تشکیل می گردد.در حقیقت عنوان موسس برای مجمع مزبور به این منظور به کار می رود که نقش تاسیس کننده را برای شرکت سهامی ایفا می کند.
این مجمع وظایف و اختیاراتی دارد که در ماده 74 به شرح ذیل خلاصه گردیده است.
علاوه بر وظایف یاد شده،مجمع عمومی موسس باید به دو موضوع بسیار مهم یعنی رسیدگی به مزایای مطالبه شده از سوی موسسین مطابق بند 7 ماده 9 ناظر به اعلامیه پذیره نویسی و نیز آورده های غیرنقدی موسسین بپردازد،البته در صورتی که چنین مزیتی مطالبه و یا آورده غیرنقدی موجود باشد.
با قبول کتبی سمت از جانب مدیران و بازرس یا بازرسان و ارسال این قبولی همراه با صورتجلسه مجمع و اساسنامه به مرجع ثبت شرکت ها، آن مرجع ابتدا مفاد اساسنامه و تصمیمات مجمع را با مقررات قانونی تطبیق نموده و در صورت مطابقت ، مبادرت به ثبت شرکت و آگهی مراتب می نماید.
در شرکت های سهامی عام تشکیل مجمع عمومی موسس از الزامات وضروریات می باشد و بعد از انجام تکالیف مندرج در ماده 16 لایحه،برنامه ریزی دعوت،تهیه اسناد لازم و تشکیل مجمع عمومی موسس از جانب موسسین انجام می گردد تهیه و انتشار دعوت نامه مجمع تهیه برگه های ورود به جلسه،برگه رای،فهرست حاضران در جلسه و مسئولیت هر گونه بی نظمی و اختلالی که سبب تضییح حق رای پذیره نویسان گردد، به عهده هیئت موسس می باشد.
مطابق ماده 74 لایحه موسسین موظف اند گزارشی جامع در مورد اهداف تشکیل شرکت،اسامی و مشخصات موسسین،میزان سهام و اعلام پذیره نویسی کلیه سهام شرکت تهیه و پنج روز قبل از تشکیل مجمع عمومی موسس در مکان تعیین شده در آگهی دعوت برای ارائه به پذیره نویسان آماده نمایند.
در صورتی که مبلغی مازاد بر مبلغ سهام عرضه شده در جساب ها واریز شده باشد بایستی جزییات آن،پیشنهاد موسسین در مورد چگونگی جذب آن،تخصیص سهام به متقاضیان متقاضیان مازاد و مالاَ پیشنهاد افزایش سرمایه، همه در گزارش ذکر شود تا حاضرین در جلسه مجمع عمومی با آگاهی کامل از وضعیت سرمایه و سهام شرکت و در صورت تمایل افزایش سرمایه و اصلاح ماده مربوط در اساسنامه تصمیم گیری کنند.
در صورتی که آورده موسسین به صورت غیرنقدی باشد و یا برای خود مزایای خاصی مطالبه کرده باشند، این موارد نیز باید در گزارش مورد نظر به نحو مشروح و مستند عنوان شود زیرا تصمیم گیری در مورد آن با پذیره نویسان است و موسسان در این بخش حق رای ندارند.
آورده غیرنقدی مانند اموال منقول و غیرمنقول،سهام،امتیاز،دانش فنی و لیسانس باید از سوی کارشناس رسمی دادگستری ارزیابی شود و مشروح مزایای مورد مطالبه موسسین در گزارش آمده باشد.
با توجه به اینکه قانون گذار مزایای موسسین را احصا نکرده و مشخص نیست حدود و دامنه این مزایا چه می تواند باشد، همان ابهامی که در مورد سهام ممتاز وجود دارد برای مزایای مورد مطالبه موسسین هم دیده می شود.
کلیه امور ثبتی و اداری خود را با اطمینان خاطر، به مشاوران و کارشناسان متعهد و کاردان وکیل ثبت شرکت ها بسپارید.