مشخصهای که شرکت را متمایز و شناس مینماید، حتی موجب تشخیص آن از میان سازمانهای دیگر میشود، نام آن بوده؛ به همین دلیل بهتر است از نام یکتا و ویژهای برخوردار باشد. ثبت شرکت منجر به اعطای هویت به شرکت شما شده و باعث میشود که قانون، شرکت شما را شخصیت حقوقی تلقی کند و از حمایتهای قانونی بهرهمند گردد. اشخاص حقیقی (شرکاء) منفصل از شخصیت حقوقی و تجاری است؛ به همین دلیل میبایست نام شرکت حاوی اسم حقیقی یا تجاری شرکاء نباشد، بر همین اساس قانون تجارت صراحتاً اعلام داشته است که نام شرکت باید خاص و منحصربهفرد باشد.
مؤسسان یک شرکت میبایست برای تأیید نام شرکت خود، نظر مثبت ادارهی ثبت شرکتها را جلب نمایند که برای جلب نظر آنان میبایست نکاتی را دربارهی انتخاب نام شرکت تجاری مدنظر داشته باشید:
با توجه به رشد روزافزون نامهای شرکتهای ثبت شده در چندین دههی فعلی، فرایند انتخاب نام آن مشکل شده است و اگر نام انتخابی شما جزء نامهای ثبت شدهی پیشین باشد، امکان ثبت مجدد همان نام وجود ندارد؛ پس جهت پیشگیری از چنین مشکلی، افراد میتوانند قبل از ثبت نام تجاری خود، از لیست اسامی شرکتهای ثبت شده در سامانهی ادارهی ثبت شرکتها استعلام گرفته و مطلع گردند.
جهت یقین داشتن نسبت به تکراری نبودن نام شرکت پیشنهادی خود به پایگاههای اینترنتی ذیل مراجعه نمایید:
پایگاه اینترنتی استعلام اشخاص حقوقی کشور با نشانی http://www.ilenc.ir
سامانهی بالا معتبرترین و موثق ترین شیوهی استعلام نام شرکت بوده که تحت پوشش سازمان اسناد و املاک کشور قرار دارد و شامل کلیهی اشخاص حقوقی کشور، مانند ارگانهای دولتی و شهرداریها نیز میباشد. میتوانید ابتدا وارد سامانه شوید، سپس یکی از اطلاعات درخواستی زیر را درج نمایید:
پس از درج یکی از اطلاعات بالا، اگر نام شرکت انتخابی شما تکراری باشد و پیشینهی ثبت قبلی داشته باشد، تمامی اطلاعات آن همانند نام کامل، تاریخ زمان تأسیس و ثبت، شناسهی ملی واحد ثبت شده، نشانی و کد پستی آن برای شما فعال و قابل مشاهده خواهد بود.
پایگاه اطلاعاتی روزنامهی رسمی کشور با نشانی http://rrk.ir
روش بیان شده جهت استعلام نام شرکت با وارد شدن در سامانه و سپس مراجعه به بخش آگهیهای قانونی بوده که میتوان نام و دیگر اطلاعات موردنظر را درج کرد و سپس با فشردن دکمهی جستجو، آگهیهای اشخاص حقوقی آن، توام با اطلاعات شرکت موردنظر، موضوع فعالیت آن، همچنین اطلاعات مربوط به اعضایش برای سنجش اصالت شرکت در دسترس شما قرار خواهد گرفت.
روش اول:
برای یافتن پاسخ استعلام نام شرکت از قوهی قضائیه، بر روی آرم و نشان قوهی قضائیه کلیک نمایید.
برای استعلام برند یا نام تجاری، ابتدا به پایگاه اینترنتی قوهی قضائیه به نشانی www.ilenc.ir مراجعه نمایید.
به طور مثال:
شناسهی ملی: ۱۰۲۶۰۵۹۵۶۹۲
با کلیک بر روی گزینهی جستجو، مشخصات شرکت برای شما قابل مشاهده خواهد بود
سپس بر روی گزینهی اول یعنی شناسهی ملی، کلیک کنید.
روش دوم
استعلام با شمارهی ثبت شرکت با شماره ۴۱۸۳۱
مانند روش اول گزینهی جستجو در کادر مشخصات شرکت را نشان خواهد داد
در انتها برای مشاهدهی اطلاعات بیشتر، بر روی کد شناسهی ملی شرکت فوق کلیک نمایید.
غیر از روش دوم برای استعلام شرکتهای ثبت شده، دو روش دیگر نیز موجود بوده که به تفصیل بررسی خواهیم کرد:
مراجعه به سایت روزنامهی رسمی و استعلام ثبت شرکت از طریق پایگاه اینترنتی آن.
جستجوی شرکتهای ثبت شده از طریق مراجعه به سایت رسمی ادارهی ثبت شرکتها.
پس از استعلام نام شرکت ،در صورتی که نام پیشنهادی شما در اداره ثبت شرکت ها ثبت نشده بود،می توانید با رجوع نمودن به پایگاه الکترونیکی http://www.irsherkat.ssaa.ir به ترتیب اولویت 5 نام را انتخاب و در سامانه درج نمایید تا پس از بررسی، یکی از نام ها مورد تایید قرار گیرد. در ضمن،متقاضی تعیین نام باید احدی از سهامداران یا موسسین یا وکیل رسمی دادگستری (با ارائه وکالتنامه)باشد. بعد از تایید نام توسط اداره ثبت شرکت ها، اعتبار آن در صورت ثبت و آگهی شدن نامحدود است، اما در صورتی که ثبت و آگهی نشود اعتبار آن تا 3 ماه از تاریخ تایید نام می باشد.این مدت برای شرکت های سهامی عام 6 ماه می باشد.